• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Триває тиждень безпеки!!! Особиста безпека дитини

Триває тиждень безпеки!!! Особиста безпека дитини

2020-05-15

Тиждень безпеки. Особиста безпека дитини

Дошкільнята чуйні, доброзичливі, а також довірливі та наївні. Як навчити малюка казати "НІ!", навчити розрізняти підступність та щирість? Є речі, які слід обговорити із малюком у довірливій та невимушеній атмосфері.Але: не залякуйте малюка, не драматизуйте, не тисніть. Впевнено та без страху поговоріть із сином або донькою, зберігаючи звичайний тон розмови. Підшукайте влучний момент!
1. Про "секрети". Малюки погано вміють зберігати таємниці :) І це захищає їх самих, як не дивно. Дуже часто протиправні дії стосовно дитини здійснюються за умов дружнього прохання або наказа чи залякування "зберегти таємницю". А саме тому дитина не має берегти таємницю дій, які їй неприємні. Але для цього між батьками та дитиною мають бути довірливі відносини. Цьому сприяють відверті розмови, малюк не має боятись щось Вам розповідати, щоб це не було! Якщо дитина знатиме, що на неї кричатимуть та битимуть, не розібравшись та не вислухавши - вона ніколи не зізнається.
2. Про обійми. "Обійми тітку!", "Поцілуй дядька!". Не всім приємні дотики та поцілунки. Якщо малюк не хоче цілувати, обіймати родичів або знайомих - це нормально! Справа може бути у неприязні (з якоїсь причини), сором'язливості або у несприйнятті примушувань. Слід розібратись у причинах, чому малюк не хоче обіймати бабусю або тітку, або добрих друзів родини і для кожної причини є своє рішення. Але ніколи не примушуйте малюка до обіймів та поцілунків, якщо малюк проти!
3. "Правило трусиків". Вчіть малюка, що ніхто не має права торкатись певних місць його тіла без дозволу та згоди - це правило так і називається "правило трусиків". А дозволяти торкатись інтимних місць можна лише мамі та лікарям, якщо це необхідно (та такі питання звісно вирішує мама, а не дитина). Дитина має знати, що ніхто не має її примушувати торкатись своїх чи чужих місць, що знаходяться у трусиках. А лікар оглядає малюка лише у присутності батьків!
4. Дуже допомагають у питанні навчання малюків особистої безпеки казки та оповідання. Тож читатйте дітям казки та оповідання, разом розмірковуйте над прочитаним.
5. Пропоную виконати ось таку вправу-гру "Рука допомоги". Сядьте з малюком поряд, нехай він покаже вам долоньку. Кожен пальчик - це дорослий, якому малюк довіряє, це близька людина або людина, якій Ви просто довіряєте, до якої дитина може звернутись із своїми проблемами, розповісти про свої пригоди. Знаєте, навіщо потрібна ця вправа? Вона допоможе малюку зрозуміти, до кого слід звертатись у певних випадках, кому можна повністю довіряти. Це можуть бути: тато, мама, старший брат або сетра, дідусь або бабуся та ін. А хто Ваша рука допомоги? Дорослим також слід про це поміркувати.

/Files/images/Рука підтримки.jpg

Матеріал запозичено у автора https://frolovasv.blogspot.com/2020/05/blog-post_44.html

Кiлькiсть переглядiв: 255