• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Консультація для вихователів "Масляну святкуймо -традиції шануймо!"

Консультація для вихователів "Масляну святкуймо -традиції шануймо!"

2019-02-13

/Files/images/123567.jpg

Розпочилася масляна неділя!!!

Масляний тиждень

Понеділок — день «Зустрічі». Усіх гостей вітають млинцями та оладками. До речі, першим млинцем у Масничний понеділок здавна прийнято пригощати батьків. А ще в цей день роблять опудало Марени, по домівках ходять ряджені та напрошуються на гостини.

Вівторок — «Загравання». Цього дня народ розважається. Катається на ковзанах та на льодових гірках. Хлопцям дозволялося загравати до дівчат

Середа — «Ласуня». Найсмачніший день масляного тижня. У всіх родинах до столу подають вареники із сиром, млинці, оладки, різні пиріжки

Четвер — «Розгул». З цього дня починалася Широка Масляна, коли всі господарські роботи припинялися, а святкування розгорталися на всю широчінь. Народ вдавався до всіляких потіх, влаштовувалися катання на конях, кулачні бої, різні змагання, які завершувалися гучними гулянками.

П'ятниця — «Тещини вечори». Цього дня за традицією молоде подружжя відвідує усіх, хто був у них на весіллі. А найголовнішою подією є відвідини тещі зятем. Для цього вона готує урочисту вечерю.

Субота — «Посиденьки зовиці». Цього дня молода невістка запрошує до себе на гостину усіх рідних та близьких. Частує їх святковим обідом.

Останній день Масляної — «Прощена неділя». У цей день прийнято просити пробачення у своїх рідних, сусідів та знайомих. Цього дня відбулася кульмінація всього масляного тижня. У неділю відбувалося заговини перед початком Великого посту. Всі близькі люди просили один в одного прощення за всі заподіяні за рік неприємності й образи. Залишки святкової їжі спалювали, посуд ретельно мили. Наприкінці свята урочисто спалювали опудало Масляної, а отриманий попіл розсипали по полях.

Кiлькiсть переглядiв: 213