Вітаємо усіх зі Святою Трійцею

2014-06-08

/Files/images/трійця.jpg

День святої Трійці відзначається на 50-й день(П'ятидесятниця) після Пасхи.

У свято П'ятидесятниці згадується і прославляється зішестя на апостолів Святого Духу у вигляді вогняних мов. Назву П'ятидесятниці це свято дістало тому, що ця подія здійснилася в старозавітне свято П'ятидесятниці, яке відзначалося після іудейської Пасхи в 50-й день. Це свято називається також Днем Святої Трійці. Остання назва пояснюється тим, що зішестям Святого Духу на апостолів відкрилася совершительная діяльність третьої Особи Пресвятої Трійці, і вчення Господа Ісуса Христа про Триєдиного Бога і участь Трьох Осіб Божества в Домобудівництві порятунку людського роду досягло досконалої ясності і повноти. О третій годині(по нашому - о дев'ятій годині ранку) в Сіонській світлиці(Деян.1,13), де знаходилися після того, що Вознесло Христа в постійній молитві апостоли, несподівано почувся шум з небес, який наповнив увесь будинок і був чутний далеко за його межами. В повітрі з'явилася безліч вогняних мов, вони на мить опустилися на голови апостолів і лише світили, але не палили. Разом з цими зовнішніми явищами послідувало внутрішнє, доконане в душах апостолів - ''исполнишася вси Духу Свята''. І Дух Святий назавжди наповнив Собою душі апостолів.

На Трійцю прийнято прикрашати храми і удома гілками дерев, травою і кольорами. Так святкувала П'ятидесятницю Церква Старозавітна; так, ймовірно, була прикрашена і Сіонська світлиця в той благословенний день. На цей звичай могло мати вплив і явище Бога у вигляді трьох мандрівників прабатьку Авраму у дуба Мамврійського, де була куща(шатер) патріарха.

Церква зберегла цей звичай, засвоїла йому і нове значення: тепер молода зелень і квіти не лише символізують приношення Богові начатків весни, що поновлюється, але і саму Церкву Христову, яка проквітнула, по слову церковного співу, яко крин(квітка), а також вказує на оновлення людей Духом Святим.

Кiлькiсть переглядiв: 136