• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Харчування в ЗДО
  • Основні законодавчі та нормативно-правові акти що регламентують організацію харчування в закладі дошкільної освіти

.

Основні нормативні документи, які регламентують організацію харчування в ДНЗ:

ЗАКOН УКРАЇНИ ''Про дошкільну освіту''
ЗАКOН УКРАЇНИ ''Про дитяче харчування''
ЗАКOН УКРАЇНИ ''Про безпечність та якість харчових продуктів''
Постанова КМУ від 12.03.1992 №305 ''Про затвердження Положення про дошкільний навчальний заклад''
Постанова КМУ від 21.05.1992 №258 ''Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи''

Постанова КМУ від 22.04.2004 №1591 ''Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах''
Постанова КМУ від 27.12.2001 №1752 ''Про норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу''
Постанова КМУ від 22.06.2005 №507 ''Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 р. N 1243''
Постанова КМУ від 26.08.2002 №1243 ''Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів''
Cпільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 26.02.2013 № 202/165 ''Про затвердження Змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах''
Наказ МОН України від 21.11.2002 №667 ''Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах ''
Наказ МОН України від 25.07.2005 №431 ''Про внесення змін до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах''
Лист МОН України від 21.06.2007 №1/9-394 ''Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах''
Спільний наказ МОЗ та МОН України від 01.06.2005 N 242/329 ''Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах''
Спільний наказ МОЗ та МОН України від 17.04.2006 N 298/227 ''Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах''
Спільний наказ МОЗ та МОН України від 15.08.2006 N 620/563 ''Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах
''Міська Програма ''Дитяче харчування'' на 2012-2015 роки (затверджена рішенням 11 сесії 6 скликання Харківської міської ради Харківської області від 16.11.2011 р. № 495/11)
Наказ Міністерства аграрної політики і продовольства України від 01.10.2012 № 590 "Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)"
Наказ Міністрерства аграрної політики та продовольства України від 08.08.2019 № 446 "Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР"
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 № 39 "Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформац2ії з нього заінтересованим суб'єктам"
В Україні 01.07.2003 введено державний стандарт ДСТУ 4161-2003 "Системи управління безпечністю харчових продуктів", який базується на концепції НАССР.
У додатку до директиви № 94/356/ЕС викладені загальні принципи системи НАССР та надано рекомендації, що стосуються методів ідентифікації КТК, їх моніторингу та перевірки. Рекомендації щодо застосування системи НАССР представлені в матеріалах Глобального форуму ФАО/ВООЗ з питань регулювання безпеки харчових продуктів (Марокко, 2002 р.) тощо.

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ "ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ"

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ "ЯК ПРАВИЛЬНО ЗБЕРІГАТИ ПРОДУКТИ ТА СТРАВИ В ХОЛОДИЛЬНИКУ"

/Files/images/харчування.gif

Поради батькам щодо харчування дитини зі зниженим апетитом

/Files/images/еда.jpg


Під час організації харчування дитини з поганим апетитом дорослим необхідно виявляти винахидливість.

Дуже важливо на початку годування дати дитині такі продукти, які мають властивості підсилювати виділення травних соків (кислий фруктовий сік,шматочок оселедця, квашена капуста солоний огірок тощо).

Для дітей зі зниженим апетитом важливо суворо дотримуватись режиму годування - не давати нічого їстівного в проміжках між окремими прйомами їжі , а також не давати багато пити.

Протягом певного часу можна використовувати метод "вільного годування", тобто годувати дитину за її бажанням.

Діти охочіше їдять за родиним столом, у сімейному колі, в товаристві інших дітей. Тож виробіть собі за правило сідати за стіл усією родиною.

Кiлькiсть переглядiв: 655